Onko teollisuuden digitalisoituminen riittävän nopeaa?

Pysähdyin hetkeksi miettimään tietoliikennetekniikka, mobiiliteknologiaa ja sitä  miten merkittävästi ne ovat muuttaneet  arkeani kotona, mutta erityisesti  työssäni prosessiteollisuudessa.

Aloitan tämän jutun opiskelujeni alusta vuodesta 1994. Tällöin melko uutta oli sähköpostin käyttö Unix-koneilla. Vuonna 1996 kesätyöpaikassani paperitehtaalla, työnjohtajat käyttivät  tiedon välittämiseen ensisijaisesti hakulaitetta ja lankapuhelimia. Sähköposti oli jo olemassa, mutta sitä ei vielä juurikaan käytetty tiedon välittämiseen. Raportointi tapahtui pääasiassa paperilla tai suullisesti. Dokumentit ja muistiot säilöttiin mappeihin, ja ne vaativat paljon hyllytilaa.

Sain ensimmäisen kännykkäni vuonna 1996. Kännykällä pystyi soittamaan ja lähettämään tekstiviestejä. Yleistyessään kännykät muokkasivat merkittävästi tapaamme kommunikoida. Yksi suuri muutos oli, että tiedonkulku ja kommunikointi muuttui reaaliaikaiseksi, kun ihmisten tavoitettavuus helpottui. Ensimmäisiä kännykän avulla toimivia teollisuuden toimintaa tukevia ohjelmia alkoi ilmestyä; esim. painotalosta pystyi 1990-luvun lopussa tekstiviestillä tarkastamaan onko lehden paino valmis, ja näin kuorma-autonkuljettajat pystyivät paremmin tähtäämään lastauslaiturille oikeaan aikaan. Tämä toi merkittäviä säästöjä.

Aloittaessani vakituiset työt tehtaalla vuonna 2001 kännykät olivat jo yleisesti käytössä ja sähköpostit olivat arkipäivää. Tieto siirtyi jo nopeasti henkilöltä toiselle tai jopa maasta toiseen. Hiukan myöhemmin etäyhteyksien yleistyminen mahdollisti mm. etätuen laitetoimittajille.

Hypätään nyt kuitenkin ajassa tähän päivään. Merkittävimmät keksinnöt ovat mielestäni edelleen mobiililaitteet. Kosketusnäyttöpuhelimien ja tablettien myötä arkemme muuttui vielä suuremmalla harppauksella. Verkkoyhteydet ovat kehittyneet nopeammiksi ja sovelluskehitys mobiililaitteiden ympärillä on ollut todella huikeaa. Voimme puhua videopuheluja sekä hoitaa rahaliikennettä mobiililaitteilla. Tämä tuntui kaukaiselta ajatukselta vielä jokin aika sitten. Nykyään lähes joka alalla ja joka aiheeseen löytyy jokin äppi.  

Digitaalisuuden ajassa teollisuudessa puhutaan Teollisuus 4.0:sta, joka kokonaisuutena pitää sisällään paljon mahdollisuuksia. Tarjolla on monia uusia mielenkiintoisia ratkaisuja helpottamaan ja tehostamaan työntekoa. Reaaliaikaisella työnhallinnalla ja älykkäillä etätukilaitteilla voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä, parantaa työturvallisuutta ja pienentää hiilijalanjälkeä. 

Mielestäni usealla teollisuuden alalla on paljon potentiaalia saada aikaan merkittäviä säästöjä uusilla nykyaikaisilla digitalisaatioratkaisuilla. Seuraan aktiivisesti uusia teknologioita, koska ne helpottavat arjen ja työnhallintaa ja haluan itse olla kehityksessä mukana. Kokeilenkin mielelläni rohkeasti erilaisia keksintöjä ja ratkaisuja. Saa nähdä mitä kaikkea tulevaisuus tuo tullessaan, voitko toimittaa teleportilla tilauksia ?

-Lasse Kauppinen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *